Κρητικιά τουρλωτή.

Υλικά για τη ζύμη.
1 κιλό αλεύρι.
150γρ γιαούρτι.
1 ποτηράκι ρακή.
1/2 φλιτζ.μαργαρίνη.
1 κουταλάκι αλάτι.

Για τη γέμιση.
800γρ αρνί γάλακτος.
500γρ μυζήθρα θρυμματισμένη.
250γρ στάκα.
2 αυγά.
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο.
Αλάτι.
Πιπέρι.
Σουσάμι για το πασπάλισμα.

Οδηγίες.

Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε το γιαούρτι,τη ρακή,το αλάτι,και τη μαργαρίνη λιωμένη,ώσπου να γίνει μια μαλακή ζύμη.Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Πλένουμε καλά το κρέας και ρο βράζουμε σε μια κατσαρόλα για περιπού 45 λεπτά.Στη συνέχεια το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει σε μια πιατέλα.Μόλις κρυώσει το ξεψαχνίζουμε,το κόβουμε σε κομματάκια.το βάζουμε σε ένα μπόλ και το αλατοπιπερόνουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια παχιά φύλλα,φροντίζοντας το ένα να είναι μεγαλύτερο από το άλλο.
Σε ένα ταψί αλλειμένο με ελαιόλαδο στρώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο,το αλείφουμε με λιωμένη μαργαρίνη φροντίζοντας να εξέχουν οι άκρες του από το ταψί.
Βάζουμε μια στρώση μυζήθρα,τη μισή ποσότητα στάκας και δυόσμου και απο πάνω τα κομματάκια του κρέατος.Προσθέτουμε μια δεύτερη στρώση μηζήθρας,την υπόλοιπη στάκα και δυόσμο.
Σκεπάζουμε καλά τη γέμιση με το δεύτερο φύλλο και αλείφουμε με μαργαρίνη.Γυρνάμε το κάτω φύλλο ώστε  να καλύψει τα άκρα του επάνω φύλλου και το πιέζουμε με τα δαχτυλά μας ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους.
Αλείφουμε την επιφάνεια τπυ φύλλουμε τα αβγά χτυπημένα και με λίγο νερό,πασπαλίζουμε με σουσάμι και κάνουμε τρυπούλες με οδοντογλυφίδα,ώστε να μην ανοίξει το φύλλο στο ψήσιμο.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο,για περίπου 40-45 λεπτά.



                                                 








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις