Έχεις σκύλο; Έχεις υποχρεώσεις!

Υποχρεώσεις των ιδιοκτητών σκύλων


Μπορεί οι φιλόζωοι να θεωρούμε αυτονόητα κάποια πράγματα σχετικά με τις υποχρεώσεις μας απέναντι σε όλα τα ζώα, πόσο μάλλον στο δικό μας κατοικίδιο, όμως για το ευρύ κοινό δεν είναι και τόσο αυτονόητα. Δυστυχώς οι εικόνες εγκατάλειψης, κακοποίησης, ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής ζώων κλπ. Βάσει νόμου, λοιπόν, οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων οφείλουν τα εξής:



Όσον αφορά στο ίδιο το κατοικίδιο

-Να βάζουν στο ζώο τους τσιπάκι και να το δηλώνουν στο όνομά τους.
-Να εκδίδουν βιβλιάριο υγείας το πολύ μέσα σε δύο μήνες από τη γέννηση ή την απόκτησή του και να του φορά σε εμφανές σημείο την κονκάρδα του αντιλυσσικού εμβολίου.
-Να δηλώνουν στην αστυνομία την απώλειά του εντός 5 ημερών.
-Να τηρούν τους κανόνες ευζωίας* του ζώου τους.
-Να μην το εγκαταλείπουν, αλλά να ενημερώνουν την αρμόδια υπηρεσία του δήμου τους, ότι δεν μπορούν πια να το έχουν.
-Να μαζεύουν άμεσα τα περιττώματά του. (Εξαιρούνται οι σκύλοι βοήθειας)
-Να το στειρώνουν εφόσον δεν μπορούν να κρατήσουν ή να φροντίσουν την υιοθεσία των νέων ζώων.

Όσον αφορά στο κοινωνικό σύνολο

-Ο ιδιοκτήτης του ζώου ευθύνεται για οποιαδήποτε ζημιά προκαλέσει το ζώο.
-Ειδικά για τους ιδιοκτήτες σκύλων: πρέπει να τα βγάζουν περίπατο με συνοδό και να μην επιτρέπουν την ελεύθερη πρόσβασή τους σε ξένες ιδιοκτησίες ή κοινόχρηστους χώρους.
-Οι κάτοχοι κυνηγετικών σκύλων πρέπει να έχουν μαζί τους το βιβλιάριο υγείας τους σκύλου και να τον μεταφέρουν με κατάλληλα μέσα μεταφοράς, ενώ αφαιρείται η άδεια κυνηγίου αν δεν έχουν τσιπαρισμένο σκύλο.


Ορισμοί

*Ευζωία είναι το σύνολο των κανόνων, που πρέπει να εφαρμόζει ο άνθρωπος στα ζώα, αναφορικά με την προστασία τους και την καλή μεταχείρισή τους, έτσι ώστε να μην πονούν και υποφέρουν, την παραμονή τους σε χώρο στεγνό, καθαρό και προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες, χωρίς να είναι μόνιμα δεμένα και διαβιούντα εντός ακατάλληλων κατασκευών (π.χ. μεταλλικών), τη φροντίδα για ιατρική περίθαλψη και χορήγηση κατάλληλης τροφής και νερού, την καθημερινή άσκηση ή τον περίπατό τους και γενικά τη μέριμνα για σεβασμό της ύπαρξής τους.

Ζώο συντροφιάς είναι κάθε ζώο, που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο, κυρίως μέσα στην κατοικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς.


Δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς είναι κάθε μη άγριο ζώο, που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο, κυρίως μέσα στην κατοικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς και τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και φροντίδα του ιδιοκτήτη, κατόχου, συνοδού ή φύλακά του. Ως ζώα συντροφιάς θεωρούνται και οι σκύλοι, που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι, τη φύλαξη ποιμνίων, τη φύλαξη χώρων, την παροχή βοήθειας και προστασίας ατόμων με ειδικές ανάγκες, καθώς και οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης και οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.


Πηγή: ελληνική αστυνομία (νόμος 4039, 2/2/2012)







Σχόλια

  1. Να τα διαβάζουν αυτά οι φιλόζωοι...που εχουν γεμισει τον τόπο ακαθαρσίες και αδεσποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις