Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου

Η γιορτή των ερωτευμένων



Τέσσερις μέρες έμειναν για τον ερχομό του φετινού "Αγ. Βαλεντίνου" και το άρθρο γράφει μια γυναίκα που κάποτε σιχαινόταν αυτή τη γιορτή, αρνούνταν να δεχτεί δώρα και κάρτες και γενικά έβλεπε την όλη φάση σαν άλλο ένα εμπορικό τρικ... Κάποτε.
Τώρα; Μια χαρά μου αρέσει όταν ο άντρας μου μου φέρνει λουλούδια ή οποιοδήποτε δώρο. Ακόμη κι αν το δώρο του είναι να με αφήσει να κοιμηθώ λίγο παραπάνω και να σηκώσει και να ετοιμάσει μόνος του τα παιδιά για το σχολείο! Αν μπορούμε να βγούμε ρομαντικό δείπνο; Τέλεια! Αν μπορούμε να πιούμε κάτι, δίπλα στο τζάκι, βλέποντας ταινία και τρώγοντας ποπ κορν; Καταπληκτικά! Δεν έγινα ξαφνικά ρομαντική. Όχι! Αλλά ό,τι μπορεί να γίνει, που να αλλάξει κάπως την καθημερινότητά μας και να μου θυμίσει ότι είμαστε ένα ερωτευμένο αντρόγυνο και όχι απλά δύο γονείς, είναι καλοδεχούμενο!!

Προέλευση της γιορτής

Υπάρχουν κάμποσες εκδοχές, αλλά δύο είναι οι επικρατέστερες. Η μία κλασικά είναι παγανιστική. Η άλλη κλασικότερα είναι κάτι μεταξύ χριστιανισμού και επεκτατισμού:
- Οι αρχαίοι Ρωμαίοι -γνωστοί για την ερωτική τους ελευθεριότητα- γύρω στις 15 του Φλεβάρη είχαν ένα έθιμο προς τιμήν της θεάς Τζούνο (αντίστοιχη της δικής μας Ήρας) που ήταν η θεά της γονιμότητας και των γυναικών . Η γιορτή ήταν γιορτή ζευγαρώματος και νεαροί άντρες έτρεχαν γυμνοί στους δρόμους, έχοντας στα χέρια δέρματα από θυσιασμένα ζώα. Με αυτά χτυπούσαν τις νεαρές "παρθένες" θεωρώντας ότι έτσι θα ενισχυθεί η γονιμότητά τους!
- Την εποχή του αυτοκράτορα Κλαύδιου του 2ου, απαγορευόταν στους νεαρούς στρατιώτες να παντρεύονται καθώς αυτό θεωρούσε ο αυτοκράτορας ότι θα τους αποσπούσε από τα καθήκοντά τους. Υπήρχε όμως ένας ιερέας, ο Βαλεντίνος, ο οποίος αψηφώντας την αυτοκρατορική εντολή, τελούσε κρυφά γάμους σε ζευγάρια. Όταν αποκαλύφθηκε και φυλακίστηκε, λέγεται ότι τα ζευγάρια που είχε παντρέψει γέμισαν το κελί του με κάρτες και λουλούδια. Εκτελέστηκε με απαγχονισμό στις 14/2 (λένε). Προς τιμήν του, ο Βασιλιάς Ερρίκος ο 7ος, το 1537, όρισε στις 14 του Φλεβάρη να γιορτάζεται η μέρα του Αγ. Βαλεντίνου, ως μια γιορτή της αγάπης.

Συμβολισμοί

Βαλεντίνος
Η μέρα του Αγ. Βαλεντίνου είναι γεμάτη από κόκκινο, τριαντάφυλλα, κάρτες, σοκολάτες και φιλιά. Από πού προέκυψαν όμως;

Το κόκκινο είναι το χρώμα του πάθους και του έρωτα. Το τριαντάφυλλο και μάλιστα το κόκκινο ήταν το αγαπημένο λουλούδι της θεάς Αφροδίτης. Το μπουμπούκι του τριαντάφυλλου συμβολίζει το δυνατό "δεσμό" του ζευγαριού εξαιτίας της πυκνότητας που έχουν τα πέταλα, όπως είναι "σφιχταγκαλιασμένα".

Κατά το μεσαίωνα, οι θεραπευτές συμβούλευαν τους ασθενείς τους να τρώνε σοκολάτα, για να ανακουφιστούν από τη θλίψη της απόρριψης ή του χαμένου έρωτα. Έτσι η σοκολάτα συνδέθηκε με συναισθήματα αγάπης και πόθου.

Λέγεται ότι το Χ συμβολίζει το φιλί, εξαιτίας της γιορτής του Αγ. Βαλεντίνου. Καθώς δε γνώριζαν γραφή την εποχή του Μεσαίωνα, υπέγραφαν τις κάρτες προς τους αγαπημένους τους με ένα Χ -παρουσία μάρτυρα- και σφράγιζαν το Χ με ένα φιλί.


Άλλα έθιμα

Οι ελεύθεροι και οι αντιδραστικοί την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου μπορούν να γιορτάσουν την Single Awareness Day (SAD). Είναι μια μέρα προς τιμήν της μοναξιάς! Το αν θα τη γιορτάσετε ή θα πενθήσετε, εξαρτάται καθαρά από εσάς!
Από την άλλη στη Φινλανδία η μέρα του Αγ. Βαλεντίνου γιορτάζεται ως μέρα φιλίας. Οι Φινλανδοί τιμούν περισσότερο τους φίλους τους παρά τους εραστές τους στις 14 Φεβρουαρίου.

Αριθμοί

Περίπου 3 δισεκατομμύρια κάρτες αποστέλλονται την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου και είναι η δεύτερη γιορτή μαζικής αποστολής καρτών μετά τα Χριστούγεννα.
Το 3% των ιδιοκτητών κατοικιδίων αγοράζουν δώρα για το κατοικίδιό τους τη μέρα αυτή.
Το 73% των ανθρώπων που αγοράζουν λουλούδια εκείνη τη μέρα είναι άντρες, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό γυναικών που στέλνουν λουλούδια στον εαυτό τους!
Κατά μέσο όρο στις 14 Φεβρουαρίου πραγματοποιούνται 220.000 προτάσεις γάμου, αριθμός που αποτελεί το 10% των προτάσεων γάμου ετησίως.
Ερωτευτείτε! Δίνει ενέργεια και ζωή!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις