Ο Πέρσης Κουραμπιές και το Ελληνικό Μελομακάρονο

Οι πιθανότερες εκδοχές της ιστορίας των δύο γνωστότερων χριστουγεννιάτικων γλυκών μας


κουραμπιές-μελομακάρονο

Μελομακάρονα

Το μελομακάρονο που καμία σχέση δεν έχει με μαλωμένα μακαρόνια έχει μάλλον ελληνική καταγωγή. Το όνομά του προφανώς έχει τις ρίζες του στο μεσαίωνα. Τότε μετά τις κηδείες σέρβιραν τη μακαρωνία (ετυμολογικά συνδέεται με τη μακαριότητα, το μακαρίτη κλπ).
Η μακαρωνία ήταν κατά πάσα πιθανότητα παξιμάδι, που κάποια στιγμή βρέθηκε κάποιος "Πετρετζίκης" και του πρόσθεσε μέλι. Έτσι προέκυψε το απολαυστικό μελομακάρονο. Ο λόγος που καθιερώθηκε να θεωρείται χριστουγεννιάτικο γλυκό, είναι μάλλον το γεγονός ότι το μέλι είναι σύμβολο δημιουργίας και ευημερίας. Έτσι το γλυκό αυτό κατάφερε να πετάξει από πάνω του τη μακάβρια ταμπέλα και να μας φορτώνει κιλά, μαγεύοντας τον ουρανίσκο μας στα συμβολικά γενέθλια του Χριστού.



Κουραμπιέδες


Ο κουραμπιές από την άλλη προήλθε κατά πάσα πιθανότητα από την Περσία (αν και μπορεί να γεννήθηκε και στο Λίβανο). Ταξίδεψε στην Τουρκία και τα Βαλκάνια. Στη χώρα μας με τη μορφή που τον ξέρουμε, έφτασε ίσως με τις βαλίτσες κάποιας μικρασιάτισσας νοικοκυράς. Άλλο ένα κλασικό γλυκό των Χριστουγέννων με όνομα που έχει αραβικές ρίζες. Η τούρκικη λέξη kurabiye σημαίνει μπισκότο και όχι απαραίτητα το γνωστό γλύκισμα. Ο λόγος που ίσως καθιερώθηκε να καταναλώνεται την περίοδο των Χριστουγέννων είναι η "χιονισμένη" όψη του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις