Τελικά τα μελομακάρονα είναι εύκολα!

Πανεύκολη συνταγή για λαχταριστά μελομακάρονα


Πάντα θεωρούσα τα μελομακάρονα δύσκολα. Έχω προσπαθήσει πολλές συνταγές. Κάποιες πετύχαιναν τις μισές χρόνιες και τις άλλες όχι. Κάποιες είχαν αδιάφορη γεύση. Κάποια έβγαιναν υπερβολικά μελωμένα και άλλα σχεδόν "στεγνά". Επίσης χρειαζόταν να είσαι στην κουζίνα μισή μέρα. Όλα αυτά μέχρι που έπεσε στα χέρια μου η συνταγή που θέλω να μοιραστώ μαζί σας για να κάνετε κι εσείς τη ζωή σας εύκολη. Απλούστατη διαδικασία, βέβαιο αποτέλεσμα, γεμάτη γεύση και το ιδανικό μέλωμα.

Υλικά

Για τα μελομακάρονα:

400 γρ. χυμός πορτοκαλιού
530 γρ. ελαιόλαδο
1200 γρ. αλεύρι
30 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 κ. γλ. σόδα
1/4 κ. γλ. κανέλα
1/6 κ. γλ. γαρύφαλλο (τριμμένο)
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Καρύδια χοντροκομμένα

Για το σιρόπι:

500 γρ. Nερό
700 γρ. Zάχαρη
1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο
2 ξυλάκια κανέλας
100 γρ. μέλι για το μέλωμα
[wp_ad_camp_1]

Εκτέλεση

Σιρόπι

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.

Μελομακάρονα

Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο. Προσθέτουμε την άχνη και όλα τα μυρωδικά μαζί. Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω ώστε να γίνει το μείγμα ομοιογενές (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει). Πλάθουμε μικρά οβάλ μελομακάρονα και πιέζουμε τη μία επιφάνειά τους σε τρίφτη. (Προσοχή: Τα μελομακάρονα σχεδόν θα τριπλασιαστούν κατά το ψήσιμο, οπότε μην τα πλάσετε στο μέγεθος που θα θέλατε να βγουν.)
Τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 30 λεπτά περίπου. Μόλις πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα τα βγάζουμε από το φούρνο και έτσι όπως είναι ζεστά τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Σε μια πιατέλα βάζουμε χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία όσες φορές χρειαστεί.

Συνταγή για κουραμπιέδες εδώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις