Το λιομάζωμα



Νοέμβρης ... ο μήνας της ελιάς



«Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι...που σημαίνει, με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις» είχε πει ο Οδυσσέας Ελύτης αναδεικνύοντας στις λίγες αλλά μεστές κουβέντες του πόσο συνυφασμένη με τη χώρα μας είναι η ελιά.


Η ελαιοκαλλιέργεια είναι ίσως η πλέον παραδοσιακή.... και αυτή την εποχή, ανάλογα με την ωρίμανση των καρπών, γίνεται η συγκομιδή της ελιάς. Εκτός από το αποτέλεσμά της, το ίδιο το προϊόν , αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα και εξαιρετικά κοπιαστική διαδικασία με πολύ μεγάλη ιστορία.
Εδώ και χιλιετίες η Ελλάδα είναι σύμβολο της Μεσογείου. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση πατρίδα της ελιάς είναι η Αθήνα.


Το δέντρο της ελιάς συμβολίζει το καλό, το κλαδί της την ειρήνη και το στεφάνι από τα κλαδιά της συμβολίζει τη νίκη. Η ελιά ταυτίστηκε με την ιστορία των τόπων και των ανθρώπων, αλλά και με την επιβίωσή τους. Οι άνθρωποι κατάλαβαν από νωρίς τη μεγάλη αξία των καρπών της ανακαλύπτοντας το ανεκτίμητο δώρο της,το ελαιόλαδο... Νοέμβρης ο μήνας έναρξης...


by Magda

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις