Αρκτικός Κύκλος / Νταν Μπράουν

Deception Point / Dan Brown



Η ζέστη ακόμα δεν έχει περάσει. Γι'αυτό θυμήθηκα αυτό το "βιβλίο παραλίας", που μεγάλο μέρος του διαδραματίζεται στους πάγους της Αρκτικής! Δεν ακούγεται δροσιστικό; Η πλοκή; Νταν Μπράουν. Ο ρυθμός; Επίσης.
Η αλήθεια είναι πως αν έχεις διαβάσει ένα του βιβλίο, τα έχεις διαβάσει όλα. Αλλά δε γίνεται να παραβλέψεις το γεγονός ότι η γραφή του έχει ροή σεναρίου χολυγουντιανής ταινίας δράσης και ίσως αυτός να είναι και ο στόχος του. Πάντοτε καλά διαβασμένος με προφανές ταλέντο στη συνομωσιολογία, ο Νταν Μπράουν καταφέρνει και μέσα από αυτό το βιβλίο να μας πείσει για τα "παραμύθια" του.

Η υπόθεση; Μια επιστημονική ανακάλυψη έρχεται μάλλον να επιβεβαιώσει το σενάριο που η ανθρωπότητα κατά το ήμισυ ελπίζει και η υπόλοιπη απορρίπτει... Ότι δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν. Η ΝΑΣΑ ανακαλύπτει βαθιά στους πάγους ένα μετεωρίτη που φαίνεται να φέρει ίχνη εξωγήινης ζωής. Αμέσως ξεκινάει ένας μαραθώνιος επιστημονικός και πολιτικός, για να επιβεβαιωθεί η εγκυρότητα της ανακάλυψης και να γίνει η σωστή διαχείριση της πληροφορίας. Καταιγιστικά ξετυλίγεται ένα κουβάρι γεμάτο συνομωσία, μυστήριο και ανατροπές. Ιστορικά στοιχεία, επιστημονικά δεδομένα, ίντριγκα και σενάρια επιστημονικής φαντασίας γίνονται ένα. Και φυσικά μέσα σε όλο αυτό το τρέξιμο, τον κίνδυνο και την κατασκοπία, ο Νταν Μπράουν πάντα προσθέτει και λίγο ερωτικό στοιχείο για να πείσει και τον τελευταίο σκεπτικιστή.


Λογικά θα το τελειώσετε σε 1-2 μέρες. Λογικά, πάλι, μετά από ένα μήνα θα το μπερδεύετε με τα υπόλοιπα βιβλία του, αν τα έχετε διαβάσει, αλλά κανένα βιβλίο δεν κάνει κακό! Και με τόσο πάγο, μπορεί να δροσιστείτε κιόλας!

"Είχε ξανακούσει τη θεωρία της πανσπερμίας, αλλά δεν ήξερε το όνομά της. "Η θεωρία πως ένας μετεωρίτης έπεσε μέσα στην αρχέγονη σούπα, φέρνοντας τους πρώτους σπόρους μικροβιακής ζωής στη γη."
"Όταν υπάρχουν πολλές εξηγήσεις, συνήθως η απλούστερη είναι η σωστή."


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις