Η πιο νόστιμη βασιλόπιτα που έχετε φάει

Πραγματικά γεύση που σου μένει


Από μικρή θυμάμαι αυτή τη γεύση να συντροφεύει την πρώτη μέρα του χρόνου. Αργότερα την αλλαγή του χρόνου. Και τώρα πια τη φτιάχνω κι εγώ, για να μυρίσει το σπίτι και να την απολαύσω συντροφιά με τον πρώτο καφέ της χρονιάς. Είναι πια μια τελετουργία!
vasilopita

Υλικά

60γρ. νωπή μαγιά (2 κουταλιές της σούπας)
1200 γρ. αλεύρι (περίπου/όσο πάρει)
5 αυγά
250 γρ ζάχαρη
250 γρ βούτυρο γάλακτος ή φυτίνη
1/2 φλυτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
1/2 φλυτζάνι τσαγιού γάλα
1 φακελάκι μαχλέπι
1 κ.γλ κοφτό μαστίχα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κ.γλ. αλάτι



Εκτέλεση

Βάζουμε τη μαγιά σε μια λεκάνη και τη διαλύουμε με λίγο χλιαρό νερό. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι και φτιάχνουμε ένα προζύμι. Το αφήνουμε σκεπασμένο σε μέρος ζεστό ώσπου να φουσκώσει. Μόλις το προζύμι φουσκώσει κάνουμε στο κέντρο μια λακουβίτσα και εκεί σπάμε τα αυγά ένα-ένα. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο λιωμένο. Τα δουλεύουμε με τα δάχτυλα να ανακατευτούν καλά τα αυγά με τη ζάχαρη και το βούτυρο. Στη συνέχεια ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, το γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι (σκόνη) και τη μαστίχα. Τα δουλεύουμε όλα μαζί με το προζύμι. Αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι. Δουλεύουμε το μείγμα ώσπου να γίνει μια ζύμη ελαστική που να ξεκολλά από τα τοιχώματα της λεκάνης.

Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε μέρος ζεστό, να φουσκώσει (περίπου 60'). Μετά την πλάθουμε (***σ' αυτό το σημείο βάζουμε και το νόμισμα***). Σε βουτυρωμένο ταψί απλώνουμε τη ζύμη και διακοσμούμε τη βασιλόπιτα με τμήματα ζύμης, αμύγδαλα και καρύδια (προαιρετικά). Αφήνουμε το ταψί σε ζεστό μέρος να φουσκώσει άλλα 60' περίπου. Στη συνέχεια αλείφουμε την επιφάνειά της με αυγό. Βάζουμε τη βασιλόπιτα να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Συμβουλές:

Το ψήσιμο εξαρτάται από το φούρνο. Σε ταψί διαμέτρου 30εκ χρειάζεται 45', σε μεγαλύτερο, λιγότερο χρόνο. Ελέγχουμε βυθίζοντας ένα μαχαίρι αφού ροδίσει. Όταν το μαχαίρι βγει στεγνό η βασιλόπιτα είναι έτοιμη. Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου αν δεν περάσουν 20'.

Δείτε επίσης εύκολες συνταγές για κουραμπιέδες και μελομακάρονα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις