Γιατι τα παιδια ειναι καλο να ασχολουνται με τη μουσικη

Οφέλη της μουσικής

-Δυναμώνει το μυαλό και τη μνήμη

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ενασχόληση με τη μουσική ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μάθηση, τη μνήμη, τη λογική και το συναίσθημα. Η επαφή του παιδιού από μικρή ηλικία με τη μουσική είτε σαν άκουσμα είτε με την εκμάθηση κάποιου οργάνου, έχει σαφώς ευεργετικές επιρροές στους τομείς αυτούς. Όλο και πιο συχνά διαπιστώνεται ότι τα πιο πετυχημένα ακαδημαϊκά άτομα, είχαν επαφή με τη μουσική από πολύ νωρίς.

-Τα εξελίσει κοινωνικά και τονώνει την αυτοπεποίθησή τους

Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου βοηθά την αυτοπεποίθηση του παιδιού, αλλά και την κοινωνική του ένταξη. Είναι μια δεξιότητα που ισχυροποιεί το χαρακτήρα του παιδιού, καθώς πρέπει ταυτόχρονα να ξεχωρίζει, αλλά και να συνεργάζεται με το σύνολο. Αντιλαμβάνεται τη σημασία της ομαδικής δουλειάς, μαθαίνει να εκτιμά τη διαφορετικότητα. Ακόμα κι αν δε μιλάμε για συμμετοχή σε κάποιο μουσικό σχήμα, αλλά απλά για κάποια μουσική προτίμηση και πάλι υπάρχει το πλεονέκτημα της ομάδας και το αίσθημα του να ανήκω κάπου, που είναι πολύ παρηγορητικό, αλλά και χρήσιμο ειδικά στη διάρκεια της εφηβείας.

-Βοηθά την έκφραση και τη δημιουργικότητα

Η μουσική, πολύ έντονα, μιλάει στο συναίσθημα. Βοηθά στην εξωτερίκευση του συναισθήματος, αλλά ακόμα και στην κατανόηση και την αποδοχή του. Η ενασχόληση με τη μουσική προάγει τη δημιουργικότητα των παιδιών, ιδιαίτερα όταν έχει κατακτηθεί ένα απαιτούμενο θεωρητικό επίπεδο. Είναι ένας τομέας όπου η φαντασία και το ταλέντο μπορούν να ξεδιπλωθούν μέσα σε ένα δομημένο πλαίσιο. Βοηθά τα παιδιά να μάθουν την πειθαρχία, διασκεδάζοντας.

-Προσφέρει δια βίου μάθηση

Στη μουσική δεν υπάρχει τέλος. Είναι ένα αντικείμενο με αχανείς ορίζοντες. Οι δυνατότητες απεριόριστες. Οι προκλήσεις συνεχείς. Προσφέρει άπειρο υλικό, στον άνθρωπο, να εξασκείται, να μαθαίνει, να διασκεδάζει, εφ' όρου ζωής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις