Βασικές αρχές του Φενγκ σούι (Μέρος 1ο)

Τα πέντε στοιχεία

Οι αρχαίοι Κινέζοι πίστευαν ότι τα πάντα συνθέτονται από πέντε στοιχεία, το καθένα με τη δική του ενέργεια και τις δικές του ιδιότητες, τα οποία όμως αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Η εφαρμογή του φενγκ σούι είναι η προσθήκη του ενός ή του άλλου στοιχείου στοχεύοντας πάντα στην αρμονία. Κάθε στοιχείο σχετίζεται με μία εποχή, με νούμερα, με κατευθύνσεις της πυξίδας, με μέρη του σώματος κ.α. Πάμε να τα γνωρίσουμε.



Γη. H γη αντιστοιχίζεται με το τέλος του καλοκαιριού. Έχει την ιδιότητα να συμπυκνώνει. Οι κατευθύνσεις της γης είναι το κέντρο του χώρου, η βορειοανατολική και η νοτιοδυτική πλευρά. Τα χρώματα της γης είναι το καφέ και το κίτρινο και οι αιρθμοί της το 2, το 5, το 8. Σχετίζεται με το στομάχι και τα χέρια.

Μέταλλο. Το μέταλλο είναι το φθινόπωρο. Έχει την ιδιότητα να συστέλλει. Κατευθύνσεις του η δυτική και βορειοδυτική πλευρά. Χρώματα το λευκό, το χρυσό, το ασημί. Αριθμοί το 6 και το 7. Το μέταλλο σχετίζεται με το κεφάλι, το στόμα, το στήθος και τους πνεύμονες.

Νερό. Το νερό είναι το στοιχείο του χειμώνα. Το νερό κυλάει. Είναι το στοιχείο του βορρά. Τα χρώματα του νερού είναι το μαύρο και το μπλε. Έχει τον αριθμό 1 και σχετίζεταο με το αίμα, τους νεφρούς και τα αυτιά.


Ξύλο. Αντιστοιχίζεται με την άνοιξη. Έχει την ιδιότητα να αναπτύσσεται. Το βρίσκουμε ανατολικά και νοτιοανατολικά. Χρώμα το πράσινο και αριθμοί το 3 και το 4. Σχετίζεται με το συκώτι, τη μέση, τα πόδια.

Φωτιά. Η φωτιά είναι το καλοκαίρι. Ακτινοβολεί. Είναι σχετισμένη με το νότο και τα χρώματά της είναι τα κόκκινα, μωβ, ροζ, πορτοκαλί. Αριθμός της το 9. Σχετίζεται με τα μάτια και την καρδιά.


Τα πέντε αυτά στοιχεία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους όπως φαίνεται στο σχήμα 1. Αυτό που εμείς θέλουμε σε γενικές γραμμές σε ένα σύστημα είναι να δημιουργήσουμε μια παραγωγική σχέση. Για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να βρούμε το είδος της σχέσης που υπάρχει και στη συνέχεια να εφαρμόσουμε την κατάλληλη θεραπεία ώστε η σχέση να γίνει παραγωγική.

σχήμα 1

Τι σημαίνει αυτό; Η γη ελέγχει το νερό (ένα φράγμα σταματάει τη ροή του νερού). πώς μπορούμε να κάνουμε παραγωγική αυτή τη σχέση; Πώς θα μειώσουμε τη δύναμη της γης; Βάζουμε μια θεραπεία ξύλου θα έλεγε κάποιος καθώς το ξύλο ελέγχει τη γη (τα δέντρα συγκρατούν το χώμα). Λάθος! Γιατί το ξύλο ελέγχει τη γη και μειώνει το νερό (τα φυτά απορροφούν το νερό). Έτσι δημιουργούμε μια κυριαρχία του ξύλου και χάνουμε το στόχο που είναι πάντοτε η αρμονία. Το σωστό είναι να προσθέσουμε μια θεραπεία μετάλλου. Το μέταλλο μειώνει τη γη και παράγει νερό. Οπότε δημιουργούμε μια ισορροπημένη σχέση νερού-γης-μετάλλου. Αυτό βέβαια είναι ένα πολύ απλουστευμένο παράδειγμα γιατί στην πραγματικότητα οι παράγοντες που υπολογίζουμε για να αποφασίσουμε την καταλληλότερη θεραπεία είναι πάρα πολλοί. Και μην ξεχνάτε, στο φενγκ σούι δεν υπάρχει άσπρο-μαύρο. Κάτι που για μένα είναι "καλό", είναι "κακό" για κάποιον άλλο. Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται το τι σημαίνει θεραπεία για το κάθε στοιχείο.




Τέλος όπως είπαμε κάθε στοιχείο αντιστοιχίζεται και με κάποιους αριθμούς. Αν, λοιπόν έχετε βρει τον προσωπικό σας αριθμό, (για τον οποίο μιλήσαμε εδώ: Φενγκ σούι: Ταιριάζετε; ) τώρα ξέρετε και ποιο είναι το στοιχείο σας! Κρατήστε και αυτή την πληροφορία. 😉
Συνεχίζεται...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις