Βασικές αρχές φενγκ σούι (Μέρος 2ο)

Γιν / Γιανγκ


taiji
Η έννοια των γιν και γιανγκ είναι πρωταρχική έννοια για το φενγκ σούι. Στις απαρχές αποτελούσαν τις δύο πλευρές ενός λόφου. Το γιν ήταν η σκιερή και το γιανγκ η ηλιόλουστη. Με την εξέλιξη του φενγκ σούι το γιν και γιανγκ κατέληξε να συμβολίζει τις δύο κυρίαρχες δυνάμεις του τσι. Το γιν αντιστοιχίστηκε με τη γυναικεία πλευρά του φυσικού κόσμου και έτσι θεωρήθηκε παθητικό και αδύναμο. Το γιανγκ αντιστοιχίστηκε με την αρσενική πλευρά και έτσι θεωρήθηκε δραστήριο και δυνατό. Το σύμβολο του γιν και γιανγκ συμπυκνώνει την ουσία της φύσης. Δεν μπορεί να υπάρξει νύχτα χωρίς μέρα, αρσενικό χωρίς θηλυκό, χαρά χωρίς θλίψη. Κάθε μία από αυτές τις έννοιες δεν μπορεί να υπάρξει ανεξάρτητη από το δίπολό της.

Το Γιν
Το γιν είναι η θηλυκή, παθητική, εσωστρεφής πλευρά του όλου. Το σκοτάδι, το κρύο, η φαντασία, ο ύπνος, η κατάθλιψη συσχετίζονται με το γιν. Ο λευκός κύκλος μέσα στο γιν έρχεται να μας θυμίσει την δυνατότητα αλλαγής και την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει καλό χωρίς κακό, τπτ δεν είναι απόλυτα μαύρο ή απόλυτα άσπρο.



Το Γιανγκ
Το γιανγκ αποτελεί την αρσενική, εξωστρεφή, ενεργητική πλευρά του όλου. Η μέρα, η ζέστη, η λογική, η επιθετικότητα είναι γιανγκ εκφάνσεις. Και το γιανγκ φέρει ένα κομμάτι γιν μέσα του για να θυμίζει πως ό,τι ανεβαίνει πρέπει να πέσει για να επιτεφχθεί η ισορροπία.



Το σύμβολο του γιν και γιανγκ (taiji) έρχεται για να δείξει την αέναη αλληλεπίδρασή τους. Για τους αρχαίους Κινέζους ο άνθρωπος είναι ένας μικρόκοσμος ολόκληρου του σύμπαντος. Που σημαίνει πως ο καθένας από εμάς κρύβει μέσα του μια μικρογραφία του σύμπαντος. Θεωρούσαν ότι ο κόσμος προήλθε από μια τεράστια μήτρα. Την πηγή αυτή των πάντων τη συμβόλιζαν με ένα κύκλο χωρίς αρχή και τέλος. Έναν κύκλο που, όπως η γυναικεία μήτρα, αν και φαίνεται κενός είναι γεμάτος πιθανότητες. Και μέσα σε αυτόν τον ήρεμο πυρήνα το ωάριο (γιν) γονιμοποιείται από το σπερματοζωάριο (γιανγκ) και δημιουργείται ένα ζυγωτό που περιλαμβάνει όλη την ουσία της ζωής και της ύπαρξης. Αυτό αναπαριστά και το σύμβολο του γιν και γιανγκ. Αυτή την έλξη των αντιθέτων που οδηγεί το σύμπαν σε μια μόνιμη κίνηση. Η ισορροπία και αρμονία μεταξύ του γιν και του γιανγκ είναι ζητούμενο για το φενγκ σούι.


*Σημείωση: Το ότι στη θηλυκή πλευρά έχουν αποδωθεί περισσότερα «αρνητικά» στοιχεία δεν είναι φαλλοκρατική θεώρηση των δύο φύλων. Το γιν είναι ήρεμο με έντονη εσωτερικότητα (η γυναίκα παραδοσιακά ενεργοποιείται μέσα στο σπίτι και σε βιολογικό επίπεδο, δέχεται το σπέρμα και κυοφορεί μέσα στο σώμα της). Το γιανγκ είναι πιο εξωστρεφές (παραδοσιακά οι άντρες δραστηριοποιούνται εκτός σπιτιού και στέλνουν το σπέρμα έξω από το σώμα τους).


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις