Σκυλος - Πιστος φιλος

Τι πρέπει να προσέξει κάποιος προτού αποκτήσει σκύλο.



Η σχέση ανθρώπου-σκύλου έχει πολύ παλιές ρίζες. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ο Απόλλωνας εξημέρωσε το σκύλο για να τον κάνει δώρο στην αδερφή του (Άρτεμη) σαν σύντροφο στο κυνήγι. Η ιστορία του πιστού σκύλου του Οδυσσέα, ο οποίος πεθαίνει αφού αναγνωρίζει το για 10 χρόνια αγνοούμενο αφεντικό του, δείχνει πως οι αρχαίοι Έλληνες είχαν σε ένα βαθμό αποκωδικοποιήσει και εκτιμήσει την ψυχολογία αυτών των πιστών μας φίλων.


Το να υιοθετήσει κάποιος ένα σκύλο δεν είναι κάτι απλό. Σαν φιλόζωη σκυλομαμά, οφείλω να προειδοποιήσω όλους τους επίδοξους σκυλογονείς εκεί έξω για τις δυσκολίες και τις θυσίες που πρέπει να κάνουν. Ο σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι αποτρεπτικός. Απλά υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα που πρέπει κάποιος να λάβει σοβαρά υπόψη του πριν πάρει τη μεγάλη απόφαση. Τόσο για τη δική του ευτυχία, όσο και για την ψυχούλα που θα βάλει στο σπίτι και την καρδιά του.

Ο σκύλος θα ζήσει μαζί σας (αν όλα πάνε καλά) για μια 10ετία τουλάχιστον. Και θα σας έχει ανάγκη όλο αυτό το διάστημα. Οι ερωτήσεις λοιπόν που πιστεύω ότι κάποιος πρέπει να κάνει στον εαυτό του προτού υιοθετήσει ένα σκυλάκι είναι οι εξής:

1. Έχω αρκετό χρόνο; Ο σκύλος θέλει χρόνο. Χρειάζεται να εκπαιδευτεί, αν μη τι άλλο να κάνει την ανάγκη του εκτός σπιτιού. Χρειάζεται να ασκείται (αναλόγως με τη ράτσα, ποικίλει η ανάγκη του για άσκηση). Χρειάζεται φροντίδα (πλύσιμο, χτένισμα, βούρτσισμα δοντιών). Και πάνω απ’όλα χρειάζεται την προσωπική επαφή μαζί σας (οπότε υπολογίστε πόση ώρα λείπετε από το σπίτι πχ για τη δουλειά σας).

2. Έχω αρκετό χώρο; Αν δεν υπάρχει η πολυτέλεια της αυλής, θα πρέπει να σκεφτείτε ότι ο σκύλος σας θα χρειάζεται περισσότερες βόλτες για να εκτονώνεται και να κάνει την ανάγκη του.

3. Έχω αρκετά χρήματα; Ναι, και χρήματα χρειάζεται ο σκύλος. Για την τροφή του, τα εμβόλιά του, τυχόν θεραπείες που θα χρειαστούν αν αρρωστήσει. Φυσικά ένας μεγαλόσωμος σκύλος κοστίζει περισσότερο από ένα μικρόσωμο.

Αλλά πρέπει να υπολογίσετε και διάφορους άλλους παράγοντες που θα επηρρεάσουν ίσως όχι τόσο το αν θα πάρετε σκύλο, αλλά τι σκύλο θα πάρετε. Αν έχετε μικρά παιδιά ή σκοπεύετε να αποκτήσετε, επιλέξτε μία ράτσα φιλική με τα παιδιά. Αν κάνετε πολλά ταξίδια, σκεφτείτε τι θα γίνεται με το σκύλο κατά την απουσία σας. (Έχετε πάντα στο βάθος του μυαλού σας ότι στην Ελλάδα είναι ελάχιστα τα καταλύμματα που δέχονται σκύλους). Αν έχετε πάθος με την καθαριότητα, σκεφτείτε πόσο διατεθειμένοι είστε να ανεχτείτε τρίχες σε ρούχα και έπιπλα, λάσπες, μασημένα παπούτσια κλπ. Σκεφτείτε ότι θα πρέπει να μαζεύετε τις ακαθαρσίες του σκύλου σας στη βόλτα, να τον κοινωνικοποιήσετε με άλλα ζώα και ανθρώπους από μικρή ηλικία, αλλά και στη διάρκεια της ζωής του και να τον φροντίσετε όταν γεράσει ή αρρωστήσει (εδώ θα πρέπει να σκεφτείτε και το πόσο "σηκώνετε" την απώλεια).
Μην πάρετε σκύλο για να κάνετε φιγούρα. Μην πάρετε σκύλο για το χατήρι των παιδιών σας. Μην πάρετε σκύλο γιατί είδατε ένα ακαταμάχητο κουτάβι (τα κουτάβια μεγαλώνουν). Σκεφτείτε ότι η οικογένειά σας θα αυξηθεί κατά ένα μέλος την ημέρα που θα έρθει στο σπίτι σας το νέο ζωάκι. Ένα τετράποδο "παιδί" με το δικό του χαρακτήρα, τις δικές του ανάγκες και απαιτήσεις. 





Αν έχετε σκεφτεί, υπολογίσει, ζυγίσει όλα τα παραπάνω και είστε αποφασισμένοι, τότε ετοιμαστείτε να ανταμειφθείτε με το πιο αγνό είδος αγάπης που έχετε βιώσει!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις