Ρεβυθια

Βασική συνταγή, αλλά και συμβουλές!


Οκ. Όταν έψαχνα συνταγές στο ίντερνετ ή ιδέες για το τι να μαγειρέψω, συχνά έψαχνα κάτι πιο καθημέρινο. Όχι απαραίτητα κάτι γκουρμέ. Απλή, παραδοσιακή, μεσογειακή διατροφή.... Ρεβύθια σούπα, λοιπόν (για αρχάριους και όχι μόνο!)


Υλικά για 4 μερίδες:

2 κούπες ρεβύθια

1 μέτριο κρεμμύδι ξερό

Λάδι-λεμόνι

Αλάτι-πιπέρι



Εκτέλεση:

Μουλιάζουμε τα ρεβύθια από βραδύς. (Αν ξεχαστούμε μπορούμε να τα μουλιάσουμε σε ζεστό νερό με 1 κουτ. της σούπας σόδα για δύο ώρες.) Αδειάζουμε το νερό που έχει μείνει και μεταφέρουμε σε χύτρα. Καλύπτουμε με νερό (+1-2 δάχτυλα) και βράζουμε. Θα αρχίσουν να βγάζουν αφρό που τον αφαιρούμε με την τρυπητή κουτάλα. Όταν σταματήσούν να «αφρίζουν» προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το λάδι, το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και κλείνουμε τη χύτρα. Από τη στιγμή που θα σφυρίξει βράζουμε για 20’-30’ αναλόγως τα ρεβύθια. Στο τέλος μπορούμε να σιγοβράσουμε και λίγο με ανοιχτή χύτρα αν το αποτέλεσμα δεν είναι αρκετά χυλωμένο.

Συμβουλές:

- Αν θέλουμε τα ρεβύθια να γίνουν πιο ελαφριά (για το γαστρεντερικό μας, αλλά και στη γεύση), πριν προσθέσουμε τα έξτρα υλικά αδειάζουμε 1-2 φορές το νερό και το ανανεώνουμε. Αυτό βέβαια έχει σαν συνέπεια να «φεύγουν» και αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά...

- Στα ρεβύθια ταιριάζει πολύ το κύμινο. Ειδικά αν δεν είστε πολύ φίλοι της γεύσης τους, δοκιμάστε τα με κύμινο και μπορεί να αλλάξετε γνώμη.

- Αφού τα «ξαφρίσετε» μπορείτε να τα βράσετε στη χύτρα για 15’ και μετά να τα μεταφέρετε με όλα τα υλικά σε ταψι/πυρέξ και να τα ψήσετε στο φούρνο στους 200ο για 30’ (μπορείτε να προσθέσετε και λίγη μουστάρδα-και πιπεριά –εγώ το κάνω και στη σούπα)

- Στα ρεβύθια που περίσσεψαν από την προηγούμενη προσθέστε ρύζι καρολίνα και -αν χρειάζεται- λίγο νερό και αλάτι, βράστε μέχρι να γίνει το ρύζι. Αγαπημένο ρεβυθόρυζο, αρέσει πολύ ΚΑΙ στα παιδιά!



Παραλλαγή:

Τα ρεβύθια γίνονται και κοκκινιστά. Αν έχετε βαρεθεί τα λεμονάτα αντικαταστήστε το λεμόνι με ντομάτα!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις