Ο Θολος

Under the Dome – Stephen King 

Πριν αρχίσω να γράφω για το θόλο πρέπει να παραδεχτώ ότι είμαι φαν του Κίνγκ. Μου αρέσουν οι ιστορίες του, μου αρέσουν οι χαρακτήρες που περιγράφει, μου αρέσει η αχαλίνωτη φαντασία του. Έχοντας διαβάσει πολλά-πολλά βιβλία του, αλλά όχι όλα ... ο Θόλος είναι ένα από τα αγαπημένα μου.
Ο Κίνγκ στήνει το ιδανικό σκηνικό για να μπορέσει να ξετυλίξει και να εναποθέσει ωμά στα μάτια των αναγνωστών του όλη την ανθρώπινη αγριότητα, αλλά και την ελπίδα ότι το «καλό» θα βρει τον τρόπο. Ποιο είναι το σκηνικό; Μια μικρή πόλη. Το Τσέστερ’ς Μιλ, στο Μέιν φυσικά, που ένα ωραίο πρωί αποκόπτεται από τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς ένα αόρατο φράγμα με μορφή θόλου το περικυκλώνει ξαφνικά.
Η σκηνή που «πέφτει» (ή μήπως υψώνεται;) ο αδιαπέραστος θόλος, είναι χαρακτηριστικό δείγμα γραφής του Κινγκ. Και ύστερα ξεκινάει το πανηγύρι! Οι χαρακτήρες έχουν «ξετυλιχτεί» ήδη μέχρι η πόλη να καταλάβει τι της έχει συμβεί. Και αφού μας συστήσει τους πρωταγωνιστές του, αρχίζει μια σειρά από συγκρούσεις του καλού με το κακό. Η αλαζονεία, η αγάπη για εξουσία, η δειλία και ο εγωισμός βρίσκουν απέναντί τους το θάρρος, την τόλμη, την αγάπη για το συνάνθρωπο και τον αλτρουισμό. Και όλα αυτά σε ένα πλαίσιο όπου η αυτοσυντήρηση είναι το κυρίαρχο συναίσθημα.
Η πλοκή είναι καταιγιστική από την πρώτη σελίδα και δεν κόβει ταχύτητα ποτέ. Η φαντασία οργιάζει, αλλά είναι τόσο αληθοφανείς οι καταστάσεις που σε θυμώνουν. Απαιτείς δικαίωση. Θέλεις την παραδειγματική τιμωρία των «κακών». Μπαίνεις μέσα στο θόλο και θέλεις να πάρεις το νόμο στα χέρια σου.

Το τέλος δεν είναι το 100% αναμενόμενο για μένα. Δεν ξέρω τι ακριβώς περίμενα...κάτι διαφορετικό, αν και στην πορεία συμφιλιώθηκα (γιατί ήταν τόσο δυνατό το ταξίδι που το σκεφτόμουν για μέρες και αφού το είχα διαβάσει). Αν αποφασίσετε να το διαβάσετε (κάντε το!), σίγουρα μη διανοηθείτε να δείτε τη σειρά που βασίστηκε σε αυτό...Αν ήδη κάνατε το λάθος να την παρακολουθήσετε (κάποια στιγμή προβλήθηκε από κάποιο κανάλι), τότε υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Σας άρεσε; Το βιβλίο θα το λατρέψετε. Δε σας άρεσε; Το βιβλίο δεν έχει καμία σχέση και μάλλον θα το λατρέψετε!

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις