Απο που βγαινει;

Πατήσια (Άνω και Κάτω)

Αλυσίδα- Τέρμα Πατησίων

Λίγοι άνθρωποι στην Ελλάδα, πιστεύω, δεν έχουν ακούσει το όνομα αυτής της Αθηναϊκής συνοικίας. Ακόμα κι αν υπήρχαν κάποιοι που πριν το 2005, αγνοούσαν την ύπαρξή τους, ήρθε ο Καπουτζίδης με το Παρα Πέντε (και με την αμίμητη φράση της Ντάλιας : «Από καιρό, ήθελα να σε ρωτήσω. Είναι πολλά ; Δηλαδή… είναι ένα Πατήσι εδώ, ένα εκεί και ένα παραπέρα και όλο μαζί τα λέμε Πατήσια; Όπως τα Επτάνησα, που είναι 7 νησιά και τα λένε Επτάνησα;» ) και μείωσε κι άλλο τον αριθμό τους. Και αν ο Καπουτζίδης, δια στόματος Ντάλιας, σας έβαλε το μικρόβιο της απορίας...

Ιδού μερικές εξηγήσεις για την προέλευση του ονόματος:

- Σύμφωνα με μία θεωρία, το όνομα η περιοχή το πήρε επί τουρκοκρατίας προς τιμήν του Τούρκου αξιωματούχου Πατίς-Αγά.

- Μια άλλη εκδοχή θέλει τον αρχαίο δήμο Βατής να βρίσκεται στην περιοχή και από τον επιρρηματικό τύπο Βατήσι (προς τη Βατή) τελικά να καταλήξαμε στο «Πατήσια»

- Ο λαός από την άλλη λέει, πως όταν κάποιος ρωτούσε από Ομόνοια πώς να πάει στα «Παραδείσια» (παλιά ονομασία των Πατησίων), του απαντούσαν «πάτα ίσια» δείχνοντας την Πατησίων.

Ο σταθμός Άνω Πατησίων & η Αγ. Βαρβάρα *
Τα Πατήσια ήταν για τους παλιούς Αθηναίους εξοχικός προορισμός, γιατί είχαν πολύ πράσινο, ανθόκηπους, περιβόλια, κυπαρισσώνες και τον Ποδονίφτη (παραπόταμος του Κηφισού). Είχαν την τιμητική τους ιδιαίτερα την παραμονή και ανήμερα της Πρωτομαγιάς με τη γιορτή των λουλουδιών. Μία παράδοση που εξακολουθεί μέχρι και σήμερα (με το παζάρι στα όρια Άνω Πατησίων με Νέα Φιλαδέλφεια), δυστυχώς αρκετά εκφυλισμένη, καθώς το παλιό πανηγύρι λουλουδιών έχει πια γίνει ένα κοινό πανηγύρι με αμέτρητους πάγκους μικροπωλητών και ελάχιστα λουλούδια! Στο τέρμα της Πατησίων (το βόρειο άκρο της) υπήρχε παλιά το τέρμα του τραμ και μία αλυσίδα –στο ύψος του σημερινού σταθμού των Άνω Πατησίων- που έκλεινε το δρόμο, επιτρέποντας τη διέλευση του «Θηρίου» (του παλιού αθηναϊκού τρένου που σταμάτησε να κυκλοφορεί λίγο πριν το 1940), γι’αυτό και η περιοχή είχε επικρατήσει να λέγεται «Αλυσίδα».



Οδός Ολύνθου
Ποδονίφτης





* Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από την πλευρά που τώρα υπάρχει το Τιθόρα

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ


Σχόλια

  1. Νταλια θεααα!πως προσθετουμε φωτογραφιες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα.
      Φωτογραφίες μπορείτε να προσθέσετε εδώ: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1909672039246319.1073741828.1889841464562710&type=1&l=c8ab5a5f53

      Θα χαρούμε πολύ να δούμε το υλικό σας!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις