Συνταγη βημα-βημα

Φασόλια γίγαντες με λουκάνικο

Τα φασόλια γίγαντες στο φούρνο είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Στην ουσία δεν είναι ένα δύσκολο φαγητό, απλά θέλει προετοιμασία. Δεν είναι ένα φαγητό που το κάνεις χωρίς προγραμματισμό. Αν δεν μουλιάσεις τα φασόλια, το πιο πιθανό είναι να μη βράσουν.Σας περιγράφω βήμα-βήμα τη διαδικασία που ακολουθώ εγώ και μου πετυχαίνουν πάντα.


Υλικά:
500γρ φασόλια γίγαντες
3 λουκάνικα χωριάτικα 
2-3 κουταλιές ντομάτα πελτέ (ή τρίβουμε φρέσκια ντομάτα)
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά πράσινη
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιλα σόδα μαγειρική
λίγο σέλινο
λάδι
πάπρικα γλυκιά
κύμινο
μαϊντανό
λίγη κέτσαπ
αλατοπίπερο

Εκτέλεση:
Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τους γίγαντες σε νερό με μια κουταλιά σόδα, Αυτά θα "πιούν" το νερό, θα μαλακώσουν και θα φουσκώσουν. 
Βάζουμε τα φασόλια σε νερό να βράσουν. Θα βγάλουν "αφρούς" στην επιφάνεια του νερού. Με την τρυπητή κουτάλα ψαρεύουμε όσο περισσότερο αφρό μπορούμε. Στην συνέχεια τα σουρώνουμε. Τρίβουμε το κρεμμύδι, ρίχνουμε λάδι στην κατσαρόλα (ή χύτρα) και το τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε αρκετό νερό, τα φασόλια, 2-3 κουταλιές πελτέ, ένα καρότο κομμένο ροδέλες, λίγο σέλινο, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα γλυκιά, λάδι και λίγο κέτσαπ. Κλείνουμε τη χύτρα και τα βράζουμε για 20 λεπτά ( ο χρόνος μετράει από τη στιγμή που ξεκινάει το δυνατό σφύριγμα). Αν δεν έχετε χύτρα στην κατσαρόλα για 40 λεπτά. Μόλις τελειώσει το βράσιμο ρίχνουμε τα φασόλια με το ζουμί που έχει μείνει σε ταψί (αν είναι πάρα πολύ δεν το ρίχνουμε όλο). Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές, τα λουκάνικα και μια σκελίδα σκόρδο, τα τσιγαρίζουμε και τα ρίχνουμε κι αυτά στο ταψί. Σε προθερμασμένο φούρνο τα ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια. Στο ενδιάμεσο ελέγχουμε τα υγρά και προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό αν χρειαστεί. 
Καλή όρεξη 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις