Σπιτικο τσουρεκι

Μμμμμμμμύρισε το σπίτι


Φτιάξαμε τσουρέκια σήμερα, να είμαστε καλά και του χρόνου. Αν δεν το έχετε τολμήσει, κάντε το... 
Δε λέω ότι είναι εύκολο, αλλά η προσπάθεια αξίζει πραγματικά τον κόπο! Σας γράφω παρακάτω τη συνταγή τώρα που την έχω φρέσκια στο μυαλό μου, όσο το δυνατό πιο απλά και κατανοητά.


Υλικά (για 10 - 12 τεμάχια):

1 λίτρο γάλα
600 γρ φυτίνη λιωμένη
4 κιλά αλεύρι  (περίπου - όσο πάρει)
8 αυγά  (6 ολόκληρα και 2 μόνο το ασπράδι- ο κρόκος τους πάει για να αλείψουμε τα τσουρέκια)
1,5 κιλό ζάχαρη
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
μια πρέζα αλάτι
ένα μεγάλο κομμάτι μαγιά
1 σακουλάκι μαχλέπι τριμμένο
1 σακουλάκι κακουλέ τριμμένο
μαστίχα τριμμένη (περίπου 5 γρ)
σουσάμι

Εκτέλεση:
Το βάγιο πάνω στη ζύμη μας
 όπως απαιτεί η παράδοση
Λιώνουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό. Σε μια αρκετά μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε 1/2 κιλό αλεύρι και προσθέτουμε τη μαγιά μας.Το κάνουμε χυλό και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει όσο πάρει (περίπου μια ώρα). Σε άλλη πολύ μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε 2,5 κιλά αλεύρι, μια πρέζα αλάτι, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το κακουλέ, το μαχλέπι, και τη μαστίχα. Ζεσταίνουμε το γάλα (να είναι χλιαρό) και λιώνουμε μέσα σε αυτό τη ζάχαρη. Χτυπάμε τα 6 αυγά (να είναι σε θερμοκρασία δωματίου) και λιώνουμε σε κατσαρολάκι τη φυτίνη. Αφού λιώσει, προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, και το χυλό από τη μαγιά στο αλεύρι. Αρχίζουμε να τα ζυμώνουμε. Αν είναι πολύ αραιό προσθέτουμε αλεύρι. Αφού ανακατευτούν καλά τα υλικά, προσθέτουμε τη λιωμένη φυτίνη λίγο λίγο ανακατεύοντας και κρατάμε ελάχιστη φυτίνη για τα ταψιά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Αφού ζυμωθεί πολύ καλά να πάρει όλο το βούτυρο, το σκεπάζουμε με ζεστή κουβέρτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει (περίπου 2 ώρες). Αφού φουσκώσει πλάθουμε τα τσουρέκια στο σχήμα που θέλουμε και τα αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν ( γύρω στα 15 λεπτά). Παίρνουμε τους κρόκους από 2 αυγά και προσθέτουμε ελάχιστο ηλιέλαιο. Αφού τα ανακατέψουμε, με το μείγμα αυτό αλείφουμε τα τσουρέκια μας πριν μπουν στο φούρνο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου.


Καλή επιτυχία!


*Αν το μαχλέπι και το κακουλέ που βρήκατε στο εμπόριο δεν είναι τριμμένα, υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να τα τρίψετε. Τα ρίχνετε πάνω σε καθαρή πετσέτα, διπλώνετε την πετσέτα από πάνω, και με έναν πλάστη περνάτε με δύναμη από πάνω αρκετές φορές.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις