Λεωνιδιο Αρκαδιας

Ταξιδάκι



Μπορεί για μένα Πάσχα να σημαίνει Κέρκυρα, καθώς η μοίρα με έφερε να γνωρίσω αυτό το υπέροχο νησί και να γίνω μόνιμη κάτοικός του, όμως δεν μπορώ να παραβλέψω ότι υπάρχουν και άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου η κατάνυξη συναντάει την παράδοση, την πρωτοτυπία, όμορφα ή και φαντασμαγορικά έθιμα. Ένα από αυτά τα μέρη είναι και το Λεωνίδιο Αρκαδίας, που το Πάσχα του είναι ξακουστό για τα χειροποίητα αερόστατα που οι κάτοικοι ελευθερώνουν το βράδυ της Ανάστασης, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα.
Το έθιμο των αερόστατων
Το Λεωνίδιο πήρε το όνομά του από το εκκλησάκι του Αγίου Λεωνίδη και είναι μια κωμόπολη με εξαιρετικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, αφού είναι γεμάτο από νεοκλασικά και παραδοσιακά αρχοντικά. Χτισμένο στους πρόποδες του Πάρνωνα, συνδυάζει την άγρια ομορφιά της ορεινής Πελοπονήσου με την εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στις κοντινές παραλίες. Οι κάτοικοι του Λεωνιδίου είναι τσακώνικης καταγωγής και ακόμα και σήμερα υπάρχουν κάποιοι που μιλούν την τσακώνικη διάλεκτο.
Δεν είχα την τύχη να επισκεφτώ το Λεωνίδιο τις ημέρες του Πάσχα, αλλά ούτε και στην «γιορτή της μελιτζάνας» για την οποία είναι επίσης ονομαστό. Οι φωτογραφίες είναι από ένα «πέρασμα» που είχα κάνει από την όμορφη αυτή πόλη κάποιο καλοκαίρι.



Μονή Έλωνας
 Βρείτε κι άλλες φωτογραφίες εδώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις