Πασχαλινες Μυρωδιες

Τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα

Μπαίνουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα και ξεκινούν για τις ορθόδοξες εκκλησίες οι ακολουθίες που θα κορυφωθούν με τη σταύρωση και την ταφή του Θεανθρώπου, αλλά και την Ανάστασή του που θα γεμίσει το χριστιανικό κόσμο με χαρά και ελπίδα. Και έξω από τις εκκλησίες όμως τα έθιμα είναι πολλά και ουκ όλιγα από αυτά περιλαμβάνουν το φαγητό!! Την Μ. Πέμπτη λοιπόν, ημέρα που βάφονται τα αυγά, συνήθως φτιάχνουμε και το τσουρεκάκι μας! Μπορείτε να το αγοράσετε, δε λέω. Αλλά, αν υπάρχει μια εύκολη συνταγή (όσο εύκολη μπορεί να είναι μια συνταγή για τσουρέκι) με εγγυημένη επιτυχία...γιατί να μη μυρίσει λίγο και το σπίτι; Ε;


Υλικά:

Για το τσουρέκι:

550γρ. αλεύρι για τσουρέκι

15γρ. μαγιά

2 αυγά

170γρ. μέλι

150ml νερό

1,5 κ.σ ζάχαρη

150γρ βούτυρο γάλακτος

ξύσμα πορτοκαλιού

10γρ. μαχλέπι

2 βανίλιες

1 γρ. μαστίχα

1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση:

300γρ. κουβερτούρα

Εκτέλεση:


Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό (χλιαρό, όχι πάνω από 50 βαθμούς), τη μαγιά και 2 κ.σ. αλεύρι. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 10'. Σε αυτό το διάστημα τρίβουμε (αν χρειάζεται) το μαχλέπι και τη μαστίχα. Ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τη μαγιά το υπόλοιπο αλεύρι και το αφήνουμε σκεπασμένο για άλλα 15'. Σε αυτό το διάστημα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το μέλι, το βούτυρο και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Όταν περάσει το τέταρτο ρίχνουμε μέσα στο μπολ τα αυγά, τα μυρωδικά και το μίγμα μελιού-βούτυρου και τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ για περίπου 15' μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα (Εναλλακτικά μπορούμε να ζυμώσουμε με τα χέρια). Σκεπάζουμε και πάλι το μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει (περίπου δύο ώρες). [Για να βεβαιωθούμε ότι έχει ολοκληρωθεί το φούσκωμα χαράσουμε στην επιφάνεια του μίγματος ένα σταυρό. Όταν αυτός εξαφανιστεί είμαστε έτοιμοι για το επόμενο ζύμωμα.]

Ζυμώνουμε απαλά με τα χέρια μας τη ζύμη και την ανοίγουμε με πλάστη -χωρίς να πιέζουμε δυνατά- σε ένα μεγάλο ορθογώνιο. Απλώνουμε την κουβερτούρα ψιλοκομμένη πάνω στη ζύμη και τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό από την μικρή πλευρά. Στη συνέχεια τυλίγουμε το ρολό, φτιάχνοντας ένα μεγάλο σαλίγκαρο και κλείνουμε τις άκρες του, ώστε να μη χυθεί η σοκολάτα κατά το ψήσιμο. Βάζουμε το τσουρέκι σε ταψί με λαδόκολλα και το αφήνουμε να ξαναφουσκώσει για καμιά ώρα. Αλείφουμε προσεκτικά με αυγό (για να γίνει γυαλιστερό) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50-60' αναλόγως με το φούρνο.

Βγαίνει ένα πολύ μεγάλο τσουρέκι! Αν επιθυμείτε μπορείτε να χωρίσετε τη ζύμη πριν την ανοίξετε με τον πλάστη. Αναλογικά βέβαια θα μειώσετε και το χρόνο ψησίματος.

Καλή επιτυχία!

Σχόλια

  1. Θα το δοκιμάσω σήμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία! Περιμένουμε εντυπώσεις!

      Διαγραφή
    2. Πετυχε! παργματικα ευκολο και νοστιμο. Εφτιαξα τη μιση ζυμη πρωτα για δοκιμη. Πολυ καλη συνταγη.

      Διαγραφή
  2. Φαίνεται λαχταριστό. Θα το κάνω σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις