Κωνσταντινου και Ελενης

Κωνσταντίνου και Ελένης σήμερα και γιορτάζει η μισή και βάλε Ελλάδα! Μέσα σε όλους και εγώ! Ας δούμε όμως τι σημαίνουν αυτά τα δύο ονόματα που ταξιδεύουν, από γενιά σε γενιά, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.


Κωνσταντίνος. Προέρχεται από το λατινικό Constantia που σημαίνει σταθερότητα (σαν υποκοριστικό: Constantin). Κωνσταντίνος/ Κωνσταντίνα, λοιπόν σημαίνει σταθερός, εγκρατής. Το γράμμα Κ αντιστοιχεί στο 11 που συνδέεται με τη διαίσθηση και τη δικαιοσύνη.

Ο Κωνσταντίνος έχει λεξάριθμο 4 που σημαίνει εργατικότητα, σταθερότητα, όριο. Είναι άτομο οργανωτικό, πρακτικό, μεθοδικό. Πολλές φορές έχει πείσμα και ισχυρογνωμοσύνη. Ο αριθμός 4 αγαπά την πειθαρχία και τη ρουτίνα. Δίνει σημασία στη λεπτομέρεια και έχει επιστημονική σκέψη, αλλά παρουσιάζει έλλειψη φαντασίας.

Η Κωνσταντίνα έχει λεξάριθμο 6 που σημαίνει αγάπη, προσφορά, περιποίηση. Είναι άτομο δοτικό, αγαπά την οικογένεια και την τέχνη. Έχει επιμονή και στενοκεφαλιά και είναι επιρρεπής στην κολακεία. Αγαπά τους κανόνες και την τάξη. Αντιπαθεί την αγένεια.


Ελένη. Δεν είναι σίγουρη η προέλευση του ονόματος. Κατά μία εκδοχή προέρχεται από τη Σελήνη κατά μία άλλη είναι σύνθετη από το αίρω και ναυς, που σημαίνει καταστροφή των πλοίων (παραπομπή στην Ωραία Ελένη του Ομήρου). Ελένη σημαίνει λαμπερή, αστραφτερή. Το Ε αντιστοιχεί στο 5 και συνδέεται με τη δημιουργία, το σώμα και την περιπέτεια.

Η Ελένη έχει λεξάριθμο 8 που σημαίνει ικανότητα, δυναμισμό και θάρρος. Είναι άτομο ικανό, φιλόδοξο, με διάθεση για εξερεύνηση. Αγαπά τα υλικά αγαθά και τη φήμη. Χρειάζεται τη σωματική επαφή. Ανεξάρτητη, επίμονη και μαχητική αντιπαθεί τη ρουτίνα.


Ο Χριστιανισμός γιορτάζει το Μέγα Κωνσταντίνο, ο οποίος, χωρίς ο ίδιος να είναι χριστιανός, σταμάτησε τους διωγμούς και επέτρεψε την εξάπλωση της νέας θρησκείας στην αυτοκρατορία του, καθώς θεώρησε (δικαιολογημένα) ότι θα είχε συσπυρωτικές επιρροές στο Βυζάντιο. Γιορτάζει, επίσης, τη μητέρα του, που ταξίδεψε στους Άγιους Τόπους με σκοπό να τους αναδείξει, έχτισε εκκλησίες, έκανε ανασκαφές και βρήκε το Σταυρό του μαρτυρίου.


Στη Βόρεια Ελλάδα αναβιώνεται το έθιμο των αναστενάρηδων και της πυροβασίας. Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και στα διονυσιακά μυστήρια. Οι αναστενάρηδες κρατώντας εικόνες, έρχονται σε μια μορφή έκστασης και περπατούν πάνω σε αναμμένα κάρβουνα, χωρίς να καίγονται. Είναι μια αμφιλεγόμενη πρακτική με την Εκκλησία να την απορρίπτει και τους αναστενάρηδες να την αποδίδουν στο κάλεσμα του Άγιου Κωνσταντίνου. (Για περισσότερα)


Στο Ιόνιο εκτός από τη θρησκευτική γιορτή, είναι και η επέτειος της ένωσης των επτανήσων με την υπόλοιπη Ελλάδα, που έγινε το 1864. Πραγματοποιούνται λιτανείες, παρελάσεις και άλλα δρώμενα.



Στην Κέρκυρα στα πλαίσια των 153 χρόνων από την ένωση με την Ελλάδα:

Επίδειξη Ζευς

Απόσπασμα παρέλασης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις