Ντολμαδακια φουρνου
Γεύσεις από τον Πόντο
Εντάξει, δε θα πω ψέμματα... Δεν έχω φτιάξει ποτέ ντολμαδάκια! Απλά πάνω στην απελπισία μου να φτιάξω κάτι διαφορετικό από τα ίδια και τα ίδια που κάνω συνήθως, βρέθηκα να ψάχνω στο χειρόγραφο βιβλίο της μαμάς, που κάποτε κορόιδευα!. Ντολμαδάκια ε;! Λες να το προσπαθήσω;;; Δε φαίνονται δύσκολα... Το πολύ πολύ να παραγγείλουμε στο τέλος...
Υλικά (4 μερίδες):
2 μέτριες μελιτζάνες, φλάσκες
1 κούπα λάδι
1 κούπα ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
3/4 κούπας ρύζι καρολίνα
1 κουταλάκι ρίγανη
1/4 κούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
2 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο
1 κιλό ώριμες ντομάτες, χωρίς σπόρους και φλούδα
400 γρ ψιλοκομμένα ντοματάκια κονσέρβας
500 γρ κληματόφυλλα
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες και τις ψιλοκόβουμε. Πασπαλίζουμε με αλάτι και τις αφήνουμε να σταθούν για 1 ώρα. Ξεπλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό και τις στύβουμε στις παλάμες μας, να φύγει η περίσσεια του νερού. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε τις μελιτζάνες, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο να πάρουν χρώμα (να μαραθούν). Περιχύνουμε με το χυμό λεμόνι, ρίχνουμε 1/2 κούπα νερό και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι φρέσκο και ανακατεύουμε 5 λεπτά επάνω στη φωτιά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Στο μεταξύ, ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα 2 με 3 λεπτά σε καυτό νερό και τα στραγγίζουμε. Βάζουμε 1 κουταλάκι από τη γέμιση σε κάθε αμπελόφυλλο, τυλίγουμε σε ντολμαδάκια και τα βάζουμε σε πυράντοχο σκεύος, Ρίχνουμε από πάνω τους τη ντομάτα και το υπόλοιπο λάδι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου ή ώσπου να μαλακώσει το ρύζι. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Έτοιμα!
Καλή όρεξη!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου