Social Media - Κοινοποιησεις

To facebook, κυρίως, αλλά και τα υπόλοιπα social media κατακλύζονται από παραπλανητικά λινκς, ψεύτικες ειδήσεις, ρητά που αποδίδονται σε γνωστά πρόσωπα. Το λεγόμενο like farming είναι μια πρακτική πολύ διαδεδομένη. Τίτλοι που σε προκαλούν να μπεις σε ανούσια άρθρα, φωτογραφίες ταλαίπωρων που αν κοινοποιηθούν θα τους κάνουν εκατομμυριούχους ή θα τους σώσουν τη ζωή, "υπεύθυνες δηλώσεις" που καμία νομική υπόσταση δεν έχουν κτλ. Οκ μέχρι εδώ, μικρό το κακό.

Μέσα, όμως, σε αυτό το χαμό "χάνονται" και κάποιες σημαντικές ειδήσεις. Κάποιες σημαντικές προειδοποιήσεις και χρήσιμες πληροφορίες, που όντως, θα μπορούσαν να αποτρέψουν κακοτοπιές. Πχ πριν κάποιες μέρες κάποιος φίλος μου, κοινοποίησε μια προειδοποίηση από "τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκκλήματος"(;) για κάποιο φαινόμενο "μπλε φάλαινα". Θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα ακόμα τρομολαγνικό δημοσίευμα σαν αυτά που προειδοποιούν ότι κυκλοφορεί ιός που σου βάφει τα άσπρα ρούχα ρόζ (😆), το αγνόησα. Σήμερα, όμως έτυχε να διαβάσω μία είδηση για μία αυτοκτονία έφηβης στη Ρωσία, η οποία συμμετείχε στο παιχνίδι-πρόκλησης "μπλε φάλαινα". Το "παιχνίδι" αυτό μου θύμισε ένα επεισόδιο της σειράς Black Mirror και μπήκα και στη σελίδα της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος να επιβεβαιώσω, αν υπάρχει αντίστοιχη προειδοποίηση. Η προειδοποίηση είναι αυτή.

Επίσης, μετά την υπόθεση κακοποίησης 22χρονης από άνδρα στη Δάφνη κυκλοφόρησαν πολλά άρθρα που εμφάνιζαν ένα παλαιότερο ποστ του facebook κάποιας κοπέλας που προειδοποιούσε για επίδοξο βιαστή. Δεν ξέρω αν πρόκειται για αληθινό ή ψεύτικο ποστ, αν όμως είναι αληθινό, τότε είναι κρίμα να "πνίγηκε" μέσα στο χαμό από "αποκεφαλισμένα ζώα" και "εράνους" για ανύπαρκτα άρρωστα παιδιά.

Καλό θα ήταν πριν κοινοποιήσετε κάτι, να κάνετε και μια μικρή έρευνα για το αν είναι αλήθεια. Και δεν εννοώ τα ανέκδοτα, τις προφητείες και άλλα quotes, αλλά τυχόν σοβαρές προειδοποιήσεις για τη δημόσια ασφάλεια.

Εδώ είναι μερικά λινκς που μπορείτε να επιβεβαιώνετε τέτοιες ειδήσεις:




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις