Γιατι καβαλαει ο σκυλος μου;

Αυτή είναι μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που ακούω από τους περισσότερους ιδιοκτήτες σκύλων. Στις απογευματινές μας βόλτες με τη Νέλλη συναντάμε συχνά πολλά άλλα σκυλάκια όπου παίζουν, τρέχουν, κυνηγιούνται, κυλιούνται στο γρασίδι, και καμιά φορά στο τσακίρ κέφι, γιατί όχι..."καβαλιούνται"...!!! Και αυτή η συμπεριφορά παρατηρείται τόσο στα αρσενικά όσο και στα θηλυκά, είτε είναι στειρωμένα είτε όχι, και επίσης είτε πρόκειται για του ίδιου φύλου σκυλιά, είτε όχι. Τις περισσότερες φορές έχουμε την άποψη ότι πρόκειται για επιθυμία  σεξουαλικής πράξης, αυτό όμως δεν ισχύει πάντα, και μπορούμε να πούμε ότι τις περισσότερες φορές πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση, μέσα από την οποία προσπαθούν να εκφράσουν αυτό που νοιώθουν κάθε φορά. 
 Σύμφωνα με εκπαιδευτές και "κτηνιάτρους συμπεριφοριστές", όταν ένα νεαρό σκυλί μέχρι ενός έτους που δεν έχει στειρωθεί καβαλάει ένα άλλο, πρόκειται για μια φυσιολογική επιθυμία για σεξουαλική πράξη. Στα ενήλικα όμως σκυλιά η συμπεριφορά αυτή μπορεί να έχει διαφορετικές σημασίες. 

Ένας λόγος αρεκτά συχνός, είναι ο ενθουσιασμός και η διέγερση με κάτι που έχει γίνει. Ένας επισκέπτης στο σπίτι για παράδειγμα, ή το έντονο παιχνίδι μεταξύ τους μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε ένα "ανώριμο αστειάκι" για αυτούς. Σε αυτήν την περίπτωση καταλαβαίνουμε ότι νιώθουν καλά, είναι χαρούμενα και αυτό είναι που απλά τους "βγαίνει" να κάνουν.

Το καβάλημα μπορεί επίσης να είναι σημάδι ότι το σκυλί μας δεν έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά και δεν γνωρίζει τον κώδικα επικοινωνίας των σκύλων. Σε αυτή την περίπτωση νοιώθει αυτό που στη δική μας γλώσσα λέμε "αμηχανία" και φυσικά αυτό ίσως οδηγήσει σε άγχος και ανησυχία. 

Τέλος να μην ξεχνάμε και την πιο απλή και λογική περίπτωση, όπου το σκυλί μας ακολουθεί απλά το ένστικτό του. Όταν δηλαδή ένα θηλυκό σκυλί βρίσκεται σε οίστρο και φυσιολογικά κάνουν αυτό που τα έχει διδάξει η μητέρα φύση.


Παλιότερα, υπήρχε η άποψη ότι τα σκυλιά καβαλάνε άλλα σκυλιά για κυριαρχία. Για να επιβληθεί το ένα στο άλλο, λόγω ηλικίας κυρίως. Αυτή όμως η θεωρία αποδείχτηκε ότι δεν ισχύει πια και ότι είναι μια λανθασμένη άποψη.

Παρατηρήστε λοιπόν τις συνθήκες και τις καταστάσεις κάτω από τις οποίες το σκυλί σας καβαλάει ένα άλλο, για να καταλάβετε πότε το κάνει από χαρά και πότε από άγχος, πότε είναι αποδεκτό από το άλλο σκυλί και πότε όχι, για να μπορέσετε να ερμηνεύσετε και τη συμπεριφορά του. Οι κινήσεις του φίλου μας σχεδόν πάντα έχουν κάτι να μας πουν. Το μόνο που χρειάζεται από μας είναι να του δώσουμε την πρέπουσα σημασία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις