Γιουβετσακι με χοιρινo!!!


Στο γιουβέτσι είμαι αυτοδίδακτη. Είναι ο δικός μου τρόπος να το φτιάχνω που δεν διαφέρει και πολύ από τον γνωστό τρόπο, απλά επηρεασμένη από την κερυραϊκή κουζίνα, το κάνω και εγώ με αρκετά μπαχαρικά. Κανέλες, μοσχοκάρυδα, γαρίφαλα... υπέροχες μυρωδιές στα πιάτα σας!


Υλικά:

1 κιλό χοιρινό από σπάλα, κομμένο σε μικρά κομμάτια
(φυσικά μπορείτε να το κάνετε και με μοσχαράκι όπως συνηθίζετε)
1 κρεμμύδι τριμμένο
3-4 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
(ή φρέσκες ντομάτες τριμμένες)
1/2 φλιτζάνι τσαγιού κόκκινο κρασί
1/2 πακετάκι κριθαράκι μέτριο (250 γρ)
ελαιόλαδο
κανέλα
μοσχοκάρυδο
γαρίφαλο
μπαχάρι (2-3 μπαλάκια)
κόκκινο πιπέρι γλυκό
μαύρο πιπέρι
αλάτι
ελάχιστη κέτσαπ
τριμμένο τυρί

Εκτέλεση:
Συνήθως το γιουβέτσι γίνεται με μοσχάρι, επειδή όμως αργεί πολύ να βράσει (εκτός και αν χρησιμοποιήσετε χύτρα), όταν δεν έχω χρόνο το κάνω με χοιρινό, που βράζει εύκολα.
Σοτάρουμε στο λάδι το τριμμένο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει ελαφρά. Ρίχνουμε και το χοιρινό και το τσιγαρίζουμε και αυτό 2-3 λεπτά και από τις δυο μεριές μέχρι να πάρει χρώμα. Σβήνουμε με κρασί. Ρίχνουμε τον πελτέ, το αλάτι, τα πιπέρια, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι, όλα σε μικρές ποσότητες.  Ρίχνουμε αρκετό χλιαρό νερό στην κατσαρόλα (να σκεπάσει καλά το κρέας μας), μια μικρή ποσότητα κέτσαπ (μια κουταλιά της σούπας) και συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αδειάζουμε τη σάλτσα και το κρέας σε ένα πυρέξ ή σε ένα πήλινο σκεύος. Προσθέτουμε και το κριθαράκι, απλώνουμε καλά σε όλο το πυρέξ και ρίχνουμε λίγο τυρί τριμμένο. Ανακατεύουμε ελαφρά και πασπαλίζουμε τυρί και από πάνω. Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς, προσθέτοντας εν τω μεταξύ ελάχιστο νεράκι αν χρειάζεται.

Καλή σας όρεξη!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις