Σπρινγκ Ρολς

Κινέζικη κουζίνα

Τα σπρινγκ ρολς είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της κινέζικης κουζίνας. Αυτό φυσικά δε μας εμποδίζει να το σερβίρουμε σαν ορεκτικό γενικότερα. Θα χρειαστείτε ένα γουόκ για να τα φτιάξετε και αν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε ένα βαθύ τηγάνι.



Υλικά:
20 γρ αγάρ-αγάρ (προαιρετικά - πρόκειται για ζελατίνη από φύκια)
1 μικρή πράσινη πιπεριά (καυτερή κατά προτήμιση)
2 σκελίδες σκόρδο
1 μέτριο καρότο
100 γρ φρέσκα φασολάκια
1 κλωναράκι σέλινο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
300 γρ γαρίδες
2 κουταλιές της σούπας φυστικέλαιο (ή άλλο φυτικό λάδι)
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα ψαριού  (ή νουόκ μαμ)
2 κουταλιές της σούπας όιστερ σος
20 φύλλα για σπρινγκ ρολς
1 ασπράδι 300 ml φυτικό λάδι
αλάτι
σόγια ή γλυκόξυνη σάλτσα (για συνοδευτικό)


Εκτέλεση:
Βάζουμε τα 20γρ άγαρ - άγαρ σε νερό να μουλιάσουν για 15 λεπτά. Σουρώνουμε και κόβουμε τη ζελατίνη σε κομμάτια των 5 εκ περίπου. Αφήνουμε στην άκρη. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το καρότο. Αφαιρούμε τα σπόρια από την πιπεριά και ψιλοκόβουμε. Πλένουμε και κόβουμε σε λεπτές λωρίδες τα κρεμμυδάκια και τα φασόλια, αφαιρούμε τις ίνες από το σέλινο και ψιλοκόβουμε επίσης. Καθαρίζουμε 300 γρ γαρίδες, αφαιρούμε τα κεφάλια και τις ουρές τους και κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά σούπας φυστικέλαιο στο γουόκ ή σε βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, να μην καούν τα υλικά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το καρότο, το σέλινο, τα φασολάκια. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα.Σοτάρουμε το μείγμα για μερικά λεπτά σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια για 2-3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και κρατάμε τα λαχανικά ζεστά. Καθαρίζουμε το λάδι από το γουόκ ή το τηγάνι (ή χρησιμοποιούμε άλλο σκεύος). Ζεσταίνουμε μια κουταλιά της σούπας φυστικέλαιο και σοτάρουμε τις γαρίδες, μέχρι να πάρουν χρώμα (περίπου ένα λεπτό). Ρίχνουμε τα υπόλοιπα λαχανικά στο τηγάνι, προσθέτουμε την πιπεριά και το άγαρ- άγαρ. Ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα ψαριού και 2 όιστερ σος. Αλατίζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά. Σε καθαρή επιφάνεια, απλώνουμε τα φύλλα για σπρινγκ ρολς και βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας γέμιση στο κέντρο καθενός. Διπλώνουμε τις δύο άκρες προς τα μέσα, έτσι ώστε να καλυφθεί εντελώς η γέμιση. Χτυπάμε το ασπράδι από ένα αυγό. Περνάμε την άκρη κάθε ρολού με το ασπράδι και πιέζουμε με τα δάχτυλα τη ζύμη να κολλήσει καλά, για να μην ανοίξει κατά το τηγάνισμα. Ζεσταίνουμε 300 ml φυτικό λάδι και τηγανίζουμε τα ρολάκια λίγα λίγα μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα βάζουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί, να τραβήξει το λάδι. Σερβίρουμε ζεστά τα σρινγκ ρολς και συνοδεύουμε με σόγια ή γλυκόξινη σάλτσα.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις